Pen-Yr-Allt, Anglesey

Completed as part of a retirement venture, this 19th Century building has been rescued and restored; creating a 4-bed holiday-let alongside a family home.

The building was ideal to split into two as historic extensions created a natural separation with varying floor heights across both levels.

The completed property is highly sustainable – with an air source heat pump powering the under-floor heating and photovoltaics providing electricity. New tanking to the walls was required in conjunction with a new drainage strategy externally to protect the solid walls from damp.

Wilde Architects began the project by carrying out a measured building survey and creating a 3D model of the original property. Several design options and alternative layouts were then created and presented in 3D for both sides of the building. A full planning application was carried out, including a new double garage and entrance to the rear of the building.

The open-plan living space for the holiday cottage maximises the vaulted space, views and exposed beams to the first floor.